Uliana Grosei, moldoveanca stabilită în SUA, care face artă pe tricouri

Data publicării : 30.03.2018

2048 Vizualizări

poster

Este stabilită în SUA de 5 ani, iar de 4 luni pictează pe haine adevărate opere de artă, chiar dacă nu este designer vestimenatr sau pictor. Uliana Grosei a pictat până acum 101 tricouri, iar personajele care capătă viață sub pensulele ei sunt inspirate din poveștile pe care le citește celor doi copii ai săi. Pe haine imprimă și dorul de casă, transpus în ornamente tradiționale, totuși este sigură că în Republica Moldova nu va mai reveni pentru că aici nu vede un viitor bun pentru copiii ei. Aflați de la Uliana de unde vine ideea de a aduce arta pe tricouri și cum se descurcă cu mica ei afacere în America.

Când am devenit mămică căutam mereu ceva, care să-mi ocupe timpul liber. Făceam experimente în bucătărie, planuri de decor, aveam nevoie să dau frâu liber energiei și tuturor ideilor mele adunate în timp. Am fost mereu în căutare de ceva nou, așa a apărut și pictura pe țesătură, iar eu am înțeles că e ceea ce am căutat până acum și că e cea mai aproape de sufletul meu. Pentru mine familia a fost și va fi mereu pe primul loc, iar atunci când copiii dorm, eu pictez.

 

 

Primul tricou l-am pictat în luna Decembrie 2017. Totul a început de la o postare văzută în unul din grupurile create pentru moldovenii din America, unde se căutau persoane care ar dori să-și vândă produsele la un târg de Crăciun. Pe atunci chiar pregăteam niște biscuiți de Crăciun și am publicat o poză în comentarii, după care am fost imediat contactată de organizatoarea evenimentului, care m-a întrebat dacă aș fi interesată să particip la târg cu biscuiții mei sau, de ce nu, și cu altceva.

Inițial m-am gândit că ar fi minunat, după care am renunțat la ideea cu biscuiții, îmi știam concurența, ca începător, nu aveam mari șanse de succes, dat fiind faptul că multe fete de aici au deja experiență acumulată de-a lungul anilor în gătitul torturilor și a multor altor gustoșenii. Dar, m-am oprit la o altă ideie „îndrăzneață” de a mea, gândită de ceva timp, dar pe care nu aveam încă curajul să o pun în practică – idea de a picta pe haine.

 

 

Crearea unui concept este prima etapă a picturii pe tricouri. Iar, dacă sunt sigură de liniile pe care vreau să le trasez, atunci, cu ajutorul unui creion desenez din start pe tricou, dacă nu, fac mai întâi schița pe foaie, după care transfer desenul pe tricou și deja vine partea cea mai interesantă – jocul cu culorile. Pictarea unui tricou este direct proporțională cu nivelul de complexitate al desenului și poate dura de la o oră până la 3 ore. Apoi, urmează partea cea mai puțin interesantă, așteptarea a minim 12 ore pentru ca vopseaua să se usuce, după care, cu ajutorul fierului de călcat o fixez pentru ca pictura să se mențină mai bine.

Să pictez pe haine a fost o adevărată provocare. Am început de la zero, neavând experiență în acest domeniu, doar știind a mânui un pic creionul, nu era de-ajuns. Am căutat tricourile de cea mai bună calitate, dar la un preț avantajos, am căutat vopsea pentru textile care să fie rezistentă la apă, am căutat cea mai bună modalitate pentru livrări, am pictat un număr de tricouri în timp record pentru mine și lista nu se oprește aici. Pentru lucrul făcut manual e greu a-ți extinde afacerea, însă la moment vreau să realizez proiecte și idei noi care sper să aibă succes.

 

 

Oamenii din SUA apreciază mult tot ce e făcut manual, tot ce e unic! Deci, nu ezită să investească în asemenea lucruri, dar pentru mine ca furnizor, nu pot să spun că e o afacere profitabilă, cu care aș putea întreține familia, e mai mult o mică combinație între util și plăcut. Prețul tricourilor pentru copii depind de mărime și de cât de complicat este desenul, respectiv cea mai mică mărime cu cel mai simplu design costă de la 10$, iar pentru adulți, tricourile cu cel mai simplu design costă de la 20$.

Cred că și în Moldova activitatea mea ar avea succes. Moldovenilor le place să organizeze sărbători și să poată combina hainele copiilor cu decorul ales, le place să fie îmbrăcați diferit, să iasă în evidemță, și anume hainele pictate manual oferă acest stil unic/diferit.

 

 

Culinăria este o altă pasiune de a mea. Dacă nu mă vezi pictând sau cu copiii, atunci mă găsești în bucătărie încercând rețete noi, soțul fiindu-mi degustător. Iar, dacă nu fac nici una nici alta, atunci mă găsești în subsolul casei, unde cu siguranță pregătesc decorul pentru ziua de naștere a fiului. De exemplu, la prima lui zi de naștere am ales tema bărcuțelor cu pânză și i-am modelat de una singură o barcă mare din carton, pentru a doua zi de naștere i-am pregătit un avion la fel de mare, iar pentru a treia zi de naștere sper sa îi pregătesc un tren, știind ca e tare pasionat de trenulețe.

 

 

În America am ajuns cu 5 ani în urmă. Pe atunci nu știam de țară săracă sau de salariu mizer, eram încă studentă și întreținută financiar de părinți. Am plecat la început din curiozitate, după care am revenit în țară și atunci am putut face diferența dintre oamenii și traiul din Moldova și cel din America și nu mi-a mai plăcut ceea ce am văzut acasă. Am zis că trebuie să plec din nou în America să compar unde e mai bine, uite așa am și decis să rămân. În toți acești ani încă nu am fost acasă, dar am marele noroc că mama poate să ne viziteze. În Moldova nu cred că voi mai reveni, decât în vizită. Nu cred că Moldova ar putea oferi mai mult decât ar oferi America copiilor mei.

Antreprenorilor din Moldova le recomand să fie mai buni! Să zâmbească mai mult, să fie sociabili și amabili, să se plângă mai puțin, să muncească mai mult și să trateze clienții ca pe persoane importante, până la urmă datorită lor obținem profit. Totodată, le recomand să nu mai fie invidioși, moldovenii au tendința de a urmări ca nu cumva vecinul să facă mai mult/mai bun ca ei.

 

 

Sursa foto arhiva personală/Uliana Grosei

author photo

VIORICA URSACHI

Cel mai frumos lucru în activitatea pe care o am este să scriu despre oameni! Am cunoscut oameni cu povești de viață impresionante, iar când scriu despre curaj, ambiție și succes îmi iau doze triple de mândrie. Cred că libertatea este cheia succesului, atunci când oamenii sunt lăsați să facă ceea ce vor, se întâmplă lucruri minunate.

Comentarii

Bine ați venit la novajobs

Selectați tipul de profil pentru înregistrare

Candidat
Companie
Oraș

Chișinău

Anenii Noi

Bălţi

Briceni

Cahul

Călărași

Cantemir

Căuşeni

Cimişlia

Comrat

Criuleni

Donduşeni

Dubăsari

Edineţ

Florești

Hânceşti

Ialoveni

Nisporeni

Orhei

Râşcani

Soroca

Străşeni

Tiraspol

Ungheni

Teleneşti

Rezina

Drochia

Făleşti

Glodeni

Leova

Ocniţa

Şoldăneşti

Vulcănești

Taraclia

Sîngerei

Ceadir-lunga

Țară

Moldova

Argentina

Africa de Sud

Albania

Andora

Armenia

Australia

Austria

Azerbadjan

Belgia

Bielorusia

Bosnia-Hertegovina

Bulgaria

Canada

Cipru

Croația

Danemarca

Elvetia

Emiratele Arabiei Saudite

Estonia

Finlanda

Franța

Georgia

Germania

Grecia

Irlanda

Irlanda de Nord

Islanda

Italia

Letonia

Liechtenstein

Lituania

Luxembourg

Macedonia

Malta

Marea Britanie

Monaco

Muntenegru

Norvegia

Olanda

Polonia

Portugalia

Cehia

România

Rusia

San Marino

Serbia

Slovacia

Slovenia

Spania

SUA

Suedia

Turcia

Ucraina

Ungaria

Vatican

Israel

Libia

China

Qatar

Oman

Iordania

Moldova