Scrisoarea de intenție: Cum se scrie și care este rolul ei în formarea primei impresii a angajatorului

Data publicării : 20.12.2016

2101 Vizualizări

poster

Atunci când ești în căutarea unui loc de muncă și depui efort pentru a găsi varianta potrivită pentru tine este cazul să nu te aștepți la minuni, ci să acționezi. Cu siguranță ai deja un CV bine construit și ești sigur că recrutorul va rămâne impresionat. Totuși, dacă CV-ul nu este insoțit și de o scrisore de intenție, atunci ai pierdut prima șansă de a te face remarcat în cadrul companiei la care ai vrut să fii angajat. Dacă ai pregătit deja o scrisoare de intenție, ai grijă ca ea să nu fie de umplutură, acesta trebuie să fie eficientă în primul rând.

 

Lipsa unei scrisori de intenție spune multe despre cel care aplică pentru un job sau altul. Angajatorul poate considera că nu ești o persoană responsabilă, atentă, care ar putea să-și facă munca bine până la cele mai mici detalii. Deci, merită să investești ceva timp și creativitate în scrisoarea ta de intenție, până la urmă aceasta îți promovează imaginea și îți crește semnificativ șansele de a ajunge la interviul de angajare.

 

O scrisoare de intenție eficientă nu reprezintă un sumar al CV-ului, aceasta are scopul de a-ți pune în valoare punctele tari, de a răspunde necesităților angajatorilor și de a-ți confirma disponibilitatea față de companie și jobul ales. Nu este bine să-ți formulezi o scrisoare șablon pentru toate posturile pentru care aplici, se recomandă ca scrisoarea de motivație să fie scrisă în mod diferit pentru diferite joburi și companii. Astfel, din sutele de CV-uri și scrisori standardizate trimise de alți candidați, recrutorul poate fi atras tocmai de originalitatea scrisorii tale, în cazul în care este captivantă, scurtă și bine redactată.

 

Elementele de bază ale unei scrisori de intenție:

 

Antet: Conține informațiile generale despre expeditor și destinatar trebuie să fie complete și veridice. Dacă scrisoarea este trimisă în format fizic este necesar ca datele de identificare ale aplicantului să fie indicate în partea stângă de sus și să conțină: nume, prenume, adresă de mail, nr. de telefon, adresa domiciliuui. În cazul în care scrisoarea de intenție este trimisă în format electronic, aceste date se vor scrie la final, în semnătură.

 

Informațiile de identificare ale recrutorului vor fi specificate în partea dreaptă, puțin mai jos de nivelul datelor expeditorului. Aici vei indica nume, prenume, numele companiei, adresa.

 

Introducere: La începutul scrisorii te vei adresa angajatorului, iar ca să dai dovadă de documentare și să inspiri interes chiar din primele rânduri este bine să indici unele detalii ce țin de reputația companiei, realizările atestate în timp și care sunt tangențele pe care le ai cu această firmă și locul de muncă pe care vrei să-l obții.

 

Cuprins: Aici ai ocazia să-i demonstrezi recrutorului că tu ești persoana de care compania sa are nevoie. Descrie-te în cel mai bun mod posibil și abordează creativitatea pentru a capta atenția asupra experienței tale profesionale, asupra calităților și rezultatelor obținute care sunt compatibile cu postul solicitat. Tot aici vei specifica motivul expedierii scrisorii și postul pentru care aplici. Informațiile care sunt deja incluse în CV nu trebuie să fie repetate și în scrisoarea de intenție, fii original și formulează un text concis, clar și atractiv.

 

Încheiere: Ultima parte a scrisorii este rezervată concluziilor. Aici îl poți provoca pe angajator la o eventuală întâlnire, astfel îi demonstrezi disponibilitatea ta față de necesitățile sale. În final vei mulțumi pentru atenția și timpul acordat, iar în cele din urmă vei încheia scrisoarea de intenție printr-o formulă standard care reflectă respect și considerație față de destinatar.

 

Respectând criteriile de bază ale unei scrisori de intenție și redactând-o într-o manieră concisă, originală, bine structurată și fără greșeli de ordin ortografic, ești cu un pas înaintea celorlalți candidați și, posibil, angajatorul chiar îți va încredința postul dorit.

 

Mai jos puteți vedea un model de scrisoare de intenție preluată din lucrarea Prof. univ. dr. Gheorghe Bichicean, Universitatea Româno-Germană din Sibiu.

 

 

Sursa foto: reginele.ro

author photo

VIORICA URSACHI

Cel mai frumos lucru în activitatea pe care o am este să scriu despre oameni! Am cunoscut oameni cu povești de viață impresionante, iar când scriu despre curaj, ambiție și succes îmi iau doze triple de mândrie. Cred că libertatea este cheia succesului, atunci când oamenii sunt lăsați să facă ceea ce vor, se întâmplă lucruri minunate.

Comentarii

Bine ați venit la novajobs

Selectați tipul de profil pentru înregistrare

Candidat
Companie
Oraș

Chișinău

Anenii Noi

Bălţi

Briceni

Cahul

Călărași

Cantemir

Căuşeni

Cimişlia

Comrat

Criuleni

Donduşeni

Dubăsari

Edineţ

Florești

Hânceşti

Ialoveni

Nisporeni

Orhei

Râşcani

Soroca

Străşeni

Tiraspol

Ungheni

Teleneşti

Rezina

Drochia

Făleşti

Glodeni

Leova

Ocniţa

Şoldăneşti

Vulcănești

Taraclia

Sîngerei

Ceadir-lunga

Țară

Moldova

Argentina

Africa de Sud

Albania

Andora

Armenia

Australia

Austria

Azerbadjan

Belgia

Bielorusia

Bosnia-Hertegovina

Bulgaria

Canada

Cipru

Croația

Danemarca

Elvetia

Emiratele Arabiei Saudite

Estonia

Finlanda

Franța

Georgia

Germania

Grecia

Irlanda

Irlanda de Nord

Islanda

Italia

Letonia

Liechtenstein

Lituania

Luxembourg

Macedonia

Malta

Marea Britanie

Monaco

Muntenegru

Norvegia

Olanda

Polonia

Portugalia

Cehia

România

Rusia

San Marino

Serbia

Slovacia

Slovenia

Spania

SUA

Suedia

Turcia

Ucraina

Ungaria

Vatican

Israel

Libia

China

Qatar

Oman

Iordania

Moldova