Cum să obții un job bun, chiar dacă nu ai experiență

Data publicării : 02.05.2018

2101 Vizualizări

poster

Cu siguranță ai avut și tu ocazia să găsești un loc de muncă atractiv, dar ai ezitat să aplici pentru el deoarece nu credeai că-l vei obține anume din lipsă de experiență. Ai absolvit o facultate, ai urmat diverse cursuri și ai participat la numeroase traininguri – ești un om bine pregătit teoretic, dar practic nu ai reușit să-ți aplici cunoștințele. Dacă pentru unii aceasta este o simplă dilemă, pentru alții este o situație chiar stresantă, dar ce puetm face până la urmă ca să putem obține jobul dorit? Exsistă secrete sau tehnici prin care ai putea impresiona angajatorul, dar care ar avea un efect de scurtă durată. Pentru a reuși să obții un loc de muncă bun, chiar dacă nu ai experiență, și să-ți creezi din prima o imagine bună în cadrul companiei, trebuie să lucrezi asupra unor elemente care îți vor garanta succesul.

Fă-ți CV-ul atractiv – acesta este cartea ta de vizită prin care îți stabilești prima interacțiune cu recrutorul. CV-ul trebuie să conțină informații relevante, prin care să-l convingi pe angajator să te cheme la interviu. Când redactezi CV-ul ai grijă să treci taote activitățile la care ai participat – acțiunile de voluntariat, trainigurile, proiectele din timpul școlii sau facultății, concursurile, pot trezi interesul recrutorului. Modul în care redactezi CV-ul este la fel de important: corectitudinea, claritatea și atenția asupra detaliilor, dau calitate CV-ului tău.

De asemenea, cu puțină creativitate și imaginație îți poți crea un CV unic, prin care să te diferențiezi de mulțime, iar aici îți vin în ajutor mai multe platforme online: visualize.me îți poate creea un infografic atractiv. re.vu și zerply.com te ajută să-ți creezi un CV digital prin care să impresionezi din prima. Iar, dacă nu vrei să depui un efort prea mare, ai opțiunea de a-ți alege un fundal color interesant.

Scrie o crisoare de intenție personalizată – pe Internet poți găsi o mulțime de modele de tip standard, dar tu scrie o scrisoare de intenție proprie, care să te reprezinte. Și, în primul rând, fii sincer – comunică-i angajatorului de ce îți dorești jobul și care sunt aptitudinile tale, convinge-l că compania sa are nevoie de tine. Chiar dacă nu ai experiență de muncă, ești deschis spre a învăța, astfel poți deveni chiar mai bun decât cei cu experiență în domeniul dat. Dacă scrisoarea ta de intenție nu este destul de convingătoare, mai bine nu o atașa deloc!

Documentează-te – dacă ai găsit un job atractiv, cercetează domeniul dat pentru a afla cât mai multe informații despre companie, despre oamenii care lucrează acolo, despre activitatea pe care ar urma să o practici. Documentarea te va ajuta mult în timpul interviului, iar dacă vei ști data lansării pe piață a companiei sau câți angajați are, recrutorul s-ar putea să fie mai mult decât încântat. De asemenea, îți vei crea o imagine bună în fața angajtorului dacă la interviu vei pune și tu întrebări, astfel dai dovadă de informare și îți manifești interesul atât față de job, cât și față de companie.

Prezintă-te bine la interviu – poți răspunde cu brio la toate întrebările angajatorului, dar dacă n-ai ales vestimentația potrivită, efortul tă este aproape inutil. A te îmbrăca bine la interviul de angajare înseamnă să respecți statutul companiei. Pentru comoditatea ta, află care etse dress code-ul firmei și astfel vei ști ce ținută să alegi. În cazul în care nu poți găsi informații la acest subiect, ținuta business-casual este cea mai bună alegere. Important etse să demonstrezi că poți fi prezentabil/ă indiferent de situație.

Spune ce salariu vrei – întrebarea despre salariu a devenit în ultimul timp o tehnică bună prin care recrutorii își aleg angajații – pe unii îi sperie, pe alții îi tentează, iar în final au de câștigat doar cei mai buni candidați. Recrutorii apreciază oamenii care știu cât valorează! Deci, chiar dacă nu ai o experiență bogată în muncă, demonstrează-ți valoarea arătând nu doar cât de bun ești, ci, mai ales, cât de bun poți deveni.

Controlează limbajul trupului – pentru un interviu de succes, ai grijă la mesajele pe care le transmiți prin intermediul mimicii, gesturilor sau poziției corpului. Evită ticurile nervoase, cum ar fi să-ți aranjezi constant părul, să-ți atingi fața sau să dai din picioare, toate acestea te vor pune într-o lumină negativă. Prima impresie contează, de aceea trebuie să fii cât mai încrezător și să ai un comportament natural.

Transformă defectele în avantaje – „Care este cel mai mare defect al tau?” Cunoscută întrebare, da? Știm, o auzi la majoritatea interviurilor, este enervantă și de cele mai multe ori te pune în dificultate, nu pentru că nu știi pe care dintre defectele tale să-l declari drept cel mai mare, ci pentru că nu vrei să pari nepotrivit înainte să obții jobul. În acest caz sinceritatea este colacul de salvare, spune primul lucru la care chiar nu te pricepi – recrutorul va aprecia spontanietatea ta, dar și fpatul că nu îți este frică de defecte. Până la urmă totul se învață!

Sursa foto: playtech.ro

author photo

VIORICA URSACHI

Cel mai frumos lucru în activitatea pe care o am este să scriu despre oameni! Am cunoscut oameni cu povești de viață impresionante, iar când scriu despre curaj, ambiție și succes îmi iau doze triple de mândrie. Cred că libertatea este cheia succesului, atunci când oamenii sunt lăsați să facă ceea ce vor, se întâmplă lucruri minunate.

Comentarii

Bine ați venit la novajobs

Selectați tipul de profil pentru înregistrare

Candidat
Companie
Oraș

Chișinău

Anenii Noi

Bălţi

Briceni

Cahul

Călărași

Cantemir

Căuşeni

Cimişlia

Comrat

Criuleni

Donduşeni

Dubăsari

Edineţ

Florești

Hânceşti

Ialoveni

Nisporeni

Orhei

Râşcani

Soroca

Străşeni

Tiraspol

Ungheni

Teleneşti

Rezina

Drochia

Făleşti

Glodeni

Leova

Ocniţa

Şoldăneşti

Vulcănești

Taraclia

Sîngerei

Ceadir-lunga

Țară

Moldova

Argentina

Africa de Sud

Albania

Andora

Armenia

Australia

Austria

Azerbadjan

Belgia

Bielorusia

Bosnia-Hertegovina

Bulgaria

Canada

Cipru

Croația

Danemarca

Elvetia

Emiratele Arabiei Saudite

Estonia

Finlanda

Franța

Georgia

Germania

Grecia

Irlanda

Irlanda de Nord

Islanda

Italia

Letonia

Liechtenstein

Lituania

Luxembourg

Macedonia

Malta

Marea Britanie

Monaco

Muntenegru

Norvegia

Olanda

Polonia

Portugalia

Cehia

România

Rusia

San Marino

Serbia

Slovacia

Slovenia

Spania

SUA

Suedia

Turcia

Ucraina

Ungaria

Vatican

Israel

Libia

China

Qatar

Oman

Iordania

Moldova