Intră în cont
Cont nou
un loc de munca
pentru fiecare!
Caută JOB
Caută CV
RoRuEn

13 martie 2018

Conflictele la locul de muncă. Psihologul Dorina Vasilache explică de ce apar și cum le depășim

Chiar dacă jobul pe care îl avem înseamnă realizare profesională și financiară, suntem atașați de colegi, și ne dedicăm muncii pe care o facem zi de zi, la locul de muncă ne confruntăm și cu situații de criză, care uneori pot duce la stări depresive și chiar la demisia unor angajați. Este clar că jobul nostru nu se rezumă doar la ora fixă la care trebuie să începem munca și nici la cafeaua bună pe care o savurăm în fiecare dimineață. Conflictele sunt și ele parte a jobului și apar de cele mai dese ori din cauza schimbărilor neprevăzute. Neînțelegerile între salariați și angajatori, îndepărtarea de la scopurile comune, neîncrederea, sunt indicatori care arată că echipa nu mai funcționează așa cum trebuie.

La nivelul unei companii, în funcție de gravitatea situației și a numărului de persoane implicate, există mai multe tipuri de conflicte, printre care:

- conflicte între angajați și angajator;

- conflicte între angajați;

- conflicte în echipă;

- conflicte organizaționale.

Iar, factorii care pot declanșa un conflict la locul de muncă sunt:

- salariul;

- modificarea contractului individual/colectiv de muncă;

- intervalul orelor de muncă;

- condițiile de muncă;

- nerespectarea drepturilor angajaților;

- plata zilelor de concediu;

- depășirea atribuțiilor de muncă;

- neimplicarea în soluționarea problemelor de ordin social, economic sau profesional.

Unele conflicte care apar la locul de muncă sunt ușor de depășit, altele însă pot avea urmări grave asupra comportamentului și activității profesionale a persoanelor implicate. Pentru a afla de ce apar conflictele și cum le putem depăși, am solicitat opinia psihologului Dorina Vasilache.

De ce apar conflictele la locul de muncă?

Mai întâi de toate, acestea apar pentru că oamenii au nivele diferite de cultură și însușiri diferite ale personalității. După care, intervine maniera în care aceștia reacționează atunci când au loc situații de criză, cu alte cuvinte, maniera de gestionare a emoțiilor. Pe lângă acestea, altele care pot provoca situații tensionate sunt sarcinile neclare, nivelul slab de comunicare, atât pe verticală, cât și pe orizontală, favoritismele sau, în mediul din Republica Moldova, cumetrismul – fenomenul cel mai distructiv din mediul profesional.

Cum prevenim apariția conflictelor?

Important este ca managerii, directorii de companii și instituții, să conștientizeze că e nevoie de o bună organizare, colaborare în munca de echipă și o eficientă metodă de gestionare a sarcinilor. Locul de muncă, reprezintă o microsocietate, în care, dacă nu sunt clare de la bun început condițiile de muncă, cultura organizațională și specificul personalității angajaților, există riscul ca după o perioadă să înceapă neînțelegerile. Fapt pentru care, recomand să se apeleze la serviciile psihologilor

Partajează articolul

VIORICA URSACHI
Cel mai frumos lucru în activitatea pe care o am este să scriu despre oameni! Am cunoscut oameni cu povești de viață impresionante, iar când scriu despre curaj, ambiție și succes îmi iau doze triple de mândrie. Cred că libertatea este cheia succesului, atunci când oamenii sunt lăsați să facă ceea ce vor, se întâmplă lucruri minunate.

Cele mai bune articole direct în inbox-ul Tău

Comentează:

Nu pierde
cele mai bune sfaturi și idei pentru cariera TA

Va-ti abonat cu succes!

Câmpuri obligatorii!

Emailul nu este valid!

DVS sunte-ti deja abonat!

Feedback
Primește cele mai recente posturi vacante pe e-mail.